Over mij

Bert Venema

Hallo, mijn naam is Bert Venema. Geboren in het Noord-Hollandse Oudorp, maar op mijn 10e verhuisd naar Alkmaar. Daar van de lagere school naar de ambachtschool, gevolgd door de LTS en door naar de ULO.

Die laatste bleek niet helemaal in mijn straatje te liggen, de rapporten waren niet om heel vrolijk van te worden, dus de stap gemaakt naar de MTS. Die opleiding lag mij duidelijk een stuk beter en na die met een succesvolle stage afgerond te hebben, ben ik aan de slag gegaan bij Meer en Bosch in Heemstede. Daar kwam ik mijn meisje tegen en in 1976 ben ik getrouwd met Conny van Etten.

Na 14 jaar bij Meer en Bosch te hebben gewerkt, de stap gemaakt naar Tetterode in Amsterdam als hoofd computerverwerking. Daar kwam ik bij een project in aanraking met ERP pakket SAP, wat de rest van mijn carrière behoorlijk heeft beïnvloed.

Door die SAP kennis werd ik 8 jaar later benaderd om te komen werken bij een klein consultancy bedrijf in Utrecht, CIMAD. Dat was een heel ander wereld dan ik gewend was, maar een geweldige tijd. Het bedrijf was succesvol, waardoor het ook opviel bij de grote(re) spelers in de markt. In 2000 werd CIMAD overgenomen door IBM, waar ik nog zeker zes jaar heb gewerkt als senior SAP basis consultant.

Dat was voor mij het moment om de stap te wagen als zelfstandig consultant. Echter na drie maanden al werd ik benaderd door Yacht of ik daar kon helpen bij het opzetten van een eigen SAP afdeling. Een uitdaging gaan we niet snel uit de weg, dus aan de slag!

Het leven neemt ineens een heel andere wending als in 2007 bij mijn een aneurysma in de aorta wordt ontdekt, die op knappen staat. Per direct onder het mes, ik heb heel veel geluk gehad. Het toch stressvolle werk in de ICT met daarbij de ongezonde gewoonte van het roken heeft mij dit gebracht. Tijd voor drastische veranderingen, ik gooi het roer om en stop met beide. Maar wat dan?

Al jaren nam ik op vakantie stukken speksteen mee om mijn creativiteit op los te laten. Hierin kwam vaak ook de stress en frustratie tot uiting. Het was een kanaal om dat kwijt te raken, het gaf een stukje rust. Dat lijkt me mooi, dat ik anderen kan helpen bij het vinden van hun stukje rust en creativiteit. Beeldhouwen in speksteen, dat is het helemaal!

En zo geschiedde. In 2008 ben ik met veel plezier gestart met het geven van workshops en cursussen beeldhouwen in speksteen. Een atelier aan huis met ruimte genoeg en een verzameling gereedschappen die over de jaren heen flink is uitgebreid. Van kleine vijltjes voor het fijne werk tot een kolomboor voor de wat minder subtiele aanpassingen.

Helaas wordt in 2014 bij mij de ziekte van Parkinson geconstateerd. Wat begint als wat onhandigheidjes in het dagelijks leven, neemt langzaam dat hele leven over. Met eind 2022 een lelijke valpartij, ziekenhuisopname en revalidatie tot gevolg.

Het valt mij zwaar, maar met pijn in het hart moet ik toegeven dat ik niet meer in staat ben om workshops en cursussen te geven. Ik zal het missen.