speksteen beeldhouwen workshop haarlem bert venema

In 2002 ben ik in aanraking gekomen met Zen en op 8,9 en 10 december 2003 volg de ik de 3 daagse Zen management cursus bij Zentrum.

Het waren prima dagen met afwisselend pijnlijden en genieten, Afrekenen met bubbels in je brein. Rients Ritskes beschrijft de  werking van zen in zijn boekje Zen en geluk.

speksteen beeldhouwen workshop haarlem bert venema        speksteen beeldhouwen workshop haarlem bert venema  

Onderstaand schemaatje kom je overal weer tegen, het leuke van dit schemaatje is, dat Rients aan de linkerzijde een vergelijk heeft gemaakt met de computer.

speksteen beeldhouwen workshop haarlem bert venema

De rechterkant van het schema beschrijft de 4 stadia van bewustzijn, zoals ze in veel boeken beschreven staan. Van boven naar beneden, a) bewust denken, zoals je in de wereld leeft, b) Indirect onderbewustzijn, dingen en zaken die je heb opgeslagen in die grijze massa, c) Collectief onderbewustzijn , zaken die ons allen verbindt , zoals b.v. cultuur d) Eenheidsbewustzijn, 1 met de bron van energie, in contact met het universum .

Tijdens meditatie kan je afwisselend door de verschillende fasen van bewustzijn heen gaan. We maken van de bubbels ... puntjes waardoor er meer ruimte op onze harde schijf vrij komt.
Een gedeelte wordt ook verwerkt tijdens onze slaap, echter dan zijn we dus niet bij ons volle bewustzijn en tijdens mediteren zijn we dat wel. Tijdens mediteren worden andere bubbels verwerkt dan tijdens onze slaap. Dus zowel de slaap als de meditatie zijn nodig voor een totale verwerking van de bubbels. Tevens is sporten, en het leven van een gezond leven, gezond voor lichaam en geest.

Avatar beschrijft deze toestand van "eenheidsbewustzijn",  als BRON.

Gary Zukav schrijft in zijn boek over "de zetel van de ziel" pagina 81: Een gedachte is energie, of licht dat zijn vorm krijgt in het bewustzijn. Er bestaat geen vorm zonder bewustzijn. Er is licht en er is vorming van licht door het bewustzijn. Dit is de Schepping.
Dit is ook precies datgene wat er met mij gebeurt als ik ga beeldhouwen in speksteen.

Waar het op neerkomt , hoe je het ook noemt het is het in contact komen met een eindeloze bron van energie !

Een proces om in contact te komen met die bron is o.a. mediteren.

Na in contact gekomen te zijn met Maurice Knegtel

ben ik anders tegen meditatie aan gaan kijken.

Metafoor: Ons dagelijks leven kunnen we vergelijken met een kolkende rivier. Alles loopt door elkaar heen , een mistige situatie.
                  Zet een stok in het water, sta even stil en je ziet wat er allemaal voorbij komt.

Al kijkende naar datgene wat er voorbijkomt , schiet je een gedachte naar binnen ...."De gaskraan staat nog open"! en je gedachten zijn volledig weg bij de rivier. Je denkt ach nee, die kraan is wel uit, of anders kijk ik straks nog wel even .... je kijkt weer verder naar wat er zoal voorbij komt.
Het is een continu proces van aandacht en weer afdwalen ...... aandacht en weer afdwalen....... aandacht en weer afdwalen.

In de praktijk van alle dag kan je bijvoorbeeld staande in een file even denken "Wat hoor ik nu ?" (aandacht) om vervolgens weer te denken aan de ontmoeting die je gaat hebben. (afdwalen)  Even later ga je b.v. even rechtop zitten en vraag je af :"wat voel ik nu"  (aandacht) om vervolgens opzij te kijken naar die aardige heer of dame in de auto naast je. (afdwalen)

HÉ IK BEN AAN HET MEDITEREN !

Zet een stok in het water. Die stok kan van alles zijn ! Afdwalen in de gedachte ... terugkomen waar je aan denkt "WAT IS".

Je kunt je verdiepen in de achtergronden van Zen en alle rituelen , maar uiteindelijk is dit waar het om gaat:

 BEN

N.B. Dit "BEN" is geen verschrijving van woord "ZEN" maar

het gaat om het je volledige één voelen en dus één zijn met het universum.

Ieder mens is uniek. Wees dan ook in alles jezelf kortom BEN jezelf.

Zijn , helemaal zijn , zijn waar je bent. Als je ergens bent , ben daar dan ook en niet ergens anders met je gedachten. Dit houdt in dat je moet leven in het NU en niet in de toekomst of het verleden. Je bewust worden van het NU en ....  ZIJN.
NU   ZIJN

Leef en voel.

Eckhart Tolle, o.a. bekend van zijn boeken "De kracht van het NU " en "Een nieuwe aarde" geeft een beschrijving  van  mediteren waar ik me goed in kan vinden.

 

speksteen beeldhouwen workshop haarlem bert venema